• Blauw-Wit maakt strijdend het onderscheid en klopt ZCFC ruim: 2-5

    De laatste weken voor de winterstop kende het eerste elftal van Blauw-Wit een dip. De laatste drie krachtmetingen leverde 0 punten op. Het selectieweekend in Sevilla werd gebruikt om de zinnen te verzetten, de oefenoverwinning tegen zondagderdeklasser Strandvogels (2-5) was een opsteker voor het moraal, maar voor het echie gelden resultaten uit het verleden niet. De competitie werd afgelopen zaterdag in Zaandam tegen oude bekende ZCFC hervat, en onze mannen stonden op scherp. Het eerste won dik verdiend.

    De openingsfase van deze Zaanse zaterdagklassieker was in balans. Beide ploegen traden op in de 4-3-3 formatie en dat leverde weinig onderscheid op voor beide doelen. Dat plots na 15 minuten 1-1 op het scorebord stond was dan ook verrassend. De 0-1 kwam letterlijk uit de lucht vallen. Een lange bal vanuit de Blauw-Wit defensie werd door ZCFC-aanvoerder Lyndo van Maasdam over de uitkomende keeper Jesper Jonker gekeept. Dit cadeautje vierde Blauw-Wit iets te nadrukkelijk, want vanaf de aftrap slaagde ZCFC erin het evenwicht te herstellen. Na slim doorzetten van Lucas Wijkstra was het Saverio Kasanwirjo die met een mooie bal de lange hoek vond achter Stan Luttikhuizen. Blauw-Wit had even moeite om bij te komen van deze tegenslag en moest zich weer herpakken. Na de slapste fase in de wedstrijd doorgekomen te zijn zonder schade was de focus en het onophoudelijk als collectief werken weer terug. Blauw-Wit probeerde te voetballen als het kon en opportunistisch te spelen als het moest. Het kwam daardoor beter in de wedstrijd en werd veelvuldig gevaarlijk voor de goal van ZCFC. De 1-2 in de 29e minuut was terecht. Een aanval die via meerdere schijven van rechts naar links ging kwam via Skip Middelhoff bij Leon Seitner, hij klopte zijn directe tegenstander en gaf messcherp voor op het ijzersterke hoofd van Thomas ‘Skedel’ van Eig. De nummer 9 liet maar weer eens optekenen waarom hij in Krommenie ooit met deze bijnaam is verrijkt. Blauw-Wit bleef daarna strijden, wellicht iets meer dan ZCFC, en mocht daarom ook terecht nog een derde goal bijschrijven voor rust. Dat ZCFC over die treffer klaagde was ook terecht. Vanuit een vrije trap van Jeffrey kwam keeper Jonker in botsing met Thomas. De scrimmage daarna werd afgewerkt door de zeer oplettende Sven Keppel. Maar als je eerlijk bent, ook als Blauw-Witter, had scheidsrechter Verzijl kunnen fluiten.

    De bespreking tijdens de rust was er één van tevredenheid en één van oplettendheid. Het belangrijkste kwartier bij zo’n ruime voorsprong is het eerste en dus ging Blauw-Wit scherp de kleedkamers uit. ZCFC had diezelfde intentie en dus ontstond een leuke tweede helft. Het was goalie Stan die zich onderscheidde na 47 minuten. Een schot in de korte hoek werd katachtig gepakt en daarmee voorkwam hij dat ZCFC lucht in de zeilen kreeg. Blauw-Wit bleef smijten met de energie en dat zorgde ervoor dat er continu dreiging was. Vlak na Stan’s redding zorgde Leon bijna voor de 1-4, maar zijn schot eindigde op de dwarsligger. Vijf minuten later was het wel raak, dit keer eindigde een aanval over rechts voor de goal en daar kwam de oplettende Thomas voor zijn verdediger om de vierde Blauw-Wit goal te maken. Het was de laatste actie van de licht geblesseerde Thomas, zijn vervanger Joram Mantel maakte de overige 35 minuten vol. ZCFC kwam in de 70e minuut nog wel op 2-4 na een ketser in de Blauw-Wit defensie. Jesse Knibbe pakte dit cadeau met plezier uit. Terug in de wedstrijd kwam de thuisploeg niet meer. Want in de 75e minuut maakte Wouter met een indraaiende corner die in één keer het doel vond een einde aan de Zaandamse hoop.

    Blauw-Wit pakte met de overwinning een zeer belangrijke driepunter. In de race tegen verzwaarde degradatie is het loeispannend in onze competitie. Maar iedereen was het erover eens, het strijdend collectief maakte afgelopen zaterdag het verschil en daarom kon eigenlijk niemand wat afdingen op de zege van ons eerste. Het vizier gaat nu op de ontmoeting tegen SVW ’27. Ook dan zullen de schouders er weer onder moeten.